Türkiye'nin, temel İslami değerlerini koruyarak ve Avrupa emperyalizmiyle mücadele ederek kendi insan ve ekonomik gücüyle gelişebileceğini savunur.
Millî Görüş ne anlama gelir?
' Milli Görüş ' veya Erbakancılık, Necmettin Erbakan'dan esinlenen bir dizi İslamcı partinin dini-politik hareketi ve ideolojisidir. Türkiye'nin, temel İslami değerlerini koruyarak ve Avrupa emperyalizmiyle mücadele ederek kendi insan ve ekonomik gücüyle gelişebileceğini savunur.
Millî Görüş neyi savunur?
Millî Görüş, Türkiye'nin kendi insani ve ekonomik gücü ile kalkınabileceğini, öz değerlerini koruyarak ve arkasına tarihinin verdiği kuvveti alarak daha hızlı adımlarla yürüyebileceğini savunur.
Adil Düzen: Faizin olmadığı bir serbest piyasa ekonomisini öngörür. Paranın mal gibi alınıp satılmasını reddeder. Bu durumun adaleti bozduğunu, güçlüyü daha güçlü yaptığını savunur. Reel Ekonomi: Üretime dayalı kooperatifsel çok ortaklı yapıların güçlendirilmesi esasına dayanır. Bu tarz tüm işletmelere faizsiz devlet kredisi tahsisini savunur.
Hak Anlayışı: Haksız kazanca ve ekonominin sömürü temelinde olmasına karşıdır. Doğuştan insanlara verilen haklar, temel insan hakları Yaşama Mülkiyet Neslin muhafazası Aklın muhafazası hürriyeti Diğer bilinen temel insan hakları hürriyetleri (seyahat, iş tutabilme, meslek seçebilme vs.) Emek. Rıza ile yapılan anlaşma ve mukaveleler. Adalet gereği doğan haklar. İnsanın özlemi mutluluk içinde yaşamaktır. Mutluluk ancak Gerçek Hak anlayışı ile sağlanabilir. İnsanların saadeti için gerçek hak anlayışını benimsemek ve uygulamak şarttır.
Yeniden Refah Partisi, Millî Görüş'ün hangi ilkelerini benimser?
Yeniden Refah Partisi, Millî Görüş ilkelerini benimser. Millî üretim, millî kalkınma, yoksulluğun tamamen bitirilmesi ve Türkiye'nin dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma hedefleri olduğunu belirtir. Necmettin Erbakan'ın Millî Görüş'ün hedeflerinden biri olarak tanımladığı "adil düzen" vurgusunu benimser.
Millî Görüş hareketi ilk ortaya çıktığından beri sürdürülen faize katı biçimde karşıtlığı Yeniden Refah Partisi devam ettirmektedir. Fatih Erbakan, faizi haksız kazanç ve zulüm olarak ele aldı ve İslam'da da yasaklanmış olduğunu ifade etti.
Fatih Erbakan iktidara geldiklerinde faizi tamamen kaldırma görüşündedir.
Yeniden Refah, tüm dünyada Müslümanların birlik olmasından yanadır ve Türkiye öncülüğünde bir İslam birliği olması gerektiğini savunur. Parti ümmetçi düşünceler barındırır.
Bununla birlikte dini ve sosyal olarak muhafazakâr duruşa sahiptir. Toplumsal ahlakın, ahlaki ve manevi değerlerin muhafaza edilmesinden yanadır. Eşcinselliğin yaygınlaşmasına ve övülmesine karşı olan genel başkan Fatih Erbakan, iktidara geldiklerinde tüm eşcinsel derneklerin kapatılacağını iddia etti. "Eşcinsellik, tüm dinlerde yasaklanmış bir sapkınlık" yorumunda bulundu.
Parti, İstanbul Sözleşmesi'ne ve feminizme de karşıdır. Parti lideri Fatih Erbakan, kendisine yöneltilen "Atatürk devrimlerine karşı mısınız?" sorusuna; "Bizim Atatürk ile herhangi bir sorunumuz yok... Yerli ve millî bir lider. Türkiye'nin kalkınması, tam bağımsızlığı için mücadele etmiş... askerliğiyle de, askeri dehâsıyla da hayırla yad ettiğimiz bir insan." cevabını verdi.
Milli Görüş yeryüzünde yeniden tesis edilmesi gereken Hak bir nizamın öncüsü, adil paylaşımın savunucusudur. Küresel bir oyuna karşı tüm İslam âleminin yegâne umududur. Kendi değerlerini önemseyen ve her şeyi milli olarak gerçekleştirmek isteyen bu milletin öz benliğidir. Milli Görüş; “Yeni Bir Türkiye”nin kurulması ile birlikte “Yeni Bir Dünya”nın kurulacağına inanışın ifadesidir. Yalta’da dünyaya nizam vermeye kalkanlarla yeniden masaya oturup adil bir paylaşımın olacağı bir dünya demektir. Tüyü bitmedik yetimin hakkının zalimane bir şekilde gasp edildiği günümüz dünyasında o tüyü bitmedik yetimin de hakkının olacağını haykırmaktır. Ezilenlerin dişliler arasında kaybolmasına izin vermemektir. Köle düzeninin son bulup insanların hak ettikleri gibi yaşamasını istemektir. Bir avuç mutlu azınlığın yedi milyarın alın terine zorla sahip olmasının önüne geçmektir. Eşitlikte adaletin olmadığını adaletle eşitliğin sağlanabileceğine inanmaktır Milli Görüş
Adil bir düzen kurulabilmesi için planlı, programlı, teşkilatlı, şuurlu bir şekilde çalışmanın ve seferden sorumlu olunup zaferin Allah’a ait olduğunu bilmektir Milli Görüş. Milletimizin öz değerlerinde bulunan umdeleri ikinci bir şahlanışla hayata geçirmektir. İslam âleminin ve tüm dünyanın bir kurtarıcı beklediği günümüzde asıl kurtarıcının insanın kendisinin olduğunu belleklere silinmemek üzere kazımaktır. Milli Görüş; iğneden uçağa, tarımdan ağır sanayiye, yeraltı madenlerinden uzay araştırmalarına kadar her şeyin milli ve yerli imkânlarla yapılmasını arzulamaktır. Geçmişinde köklü bir medeniyet bulunan necip milleti mazideki günlerine döndürmektir. Milli Görüş; gardiyan devlet anlayışından garson devlet anlayışına geçiştir. Halkına hizmeti şiar edinmiş, halk için gayret gösteren idarenin tesis edilmesini istemektir. Rantiyeye akan muslukları yeniden halka yönlendirmektir. Dış güçlere karşı onurlu bir duruş, iç ve dış siyasette günü değil yüzyıllar sonrasını düşünmektir. “Önce ahlak ve maneviyat” diyerek yetişen neslin aslına rücu edecek şekilde eğitim ve öğretimini tamamlayarak vatana millete faydalı bir nefer olmasının teminatıdır. Üniversitelerinde bilimsel çalışmaların yapıldığı, dünyaca tanınmış bilim adamlarının yetiştiği bir ülke istemektir. Gündemi takip etmekle birlikte perde arkasında dönen dolapların da halkımız tarafından bilinmesini temin ederek, kuklaları faş ederken kuklacıları asıl hedefe koymanın adıdır Milli Görüş. Esen hafif bir rüzgâra göre yönünü belirleyen ot değil şiddetli fırtınalara bile aldırmayan ulu bir çınar olmaktır, kelebeklerin kanat çırpmasıyla fırtınalara yön vermektir Mili Görüş. En umutsuz, karanlık zamanlarda bile şafağın doğacağını bilerek içinde her zaman taptaze ümitler barındırmaktır Milli Görüş. Dün söylediğinin bugün tersini söylememek, değişmez gerçekleri yıllarca aynı şekilde kınayanların kınamasına aldırmadan söylemektir Milli Görüş. İstanbul’u sevdiği, bu vatanın her karış toprağını aziz bildiği kadar Kudüs’ü sevmek ve aziz bilmektir Milli Görüş.
''Milli Görüş'' adıyla ön plana çıkan Adil Düzen, özellikle halkın refah seviyesini yükseltmenin yanında, kalkınmayı da amaç edinmiştir. Hitap ettiği kesimin sadece dünyasını değil, ahiretini ilgilendiren birçok konuda da görüş belirtmiştir. Seslendiği kitleye sosyal yaşamdaki gelişimlerini doğru anlama, paylaşımı daha hakça/adilce sağlamayı vaat etmiştir. Parti programlarında bütün bunları sıralamakla, ileri düzey hizmet vaatlerinde de kalkınmacı bir anlayış gütmüş olup, birikimlerini de kendi dini ve medeniyetinden aldıklarını dile getirmiştir. Türkiye siyasetine 1970'li yıllarda giren Milli Nizam Partisi (MNP), demokrasi ayarlarından -darbeler ve çeşitli mahkeme karaları ile- geçerken sık sık kapatılarak isim değişikliğine gitmiş olup, sonrasında; Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve son haliyle de Saadet Partisi olarak siyasette temsil edilmektedir
Bizlerede bu şuur ve bilinçle hareket etmek düşer.kalınsaglıcakla
Uğur Akyol