Ameliyat sonrası iyileşme sürecine giren, keyfi yerine gelen, çorba ve yemek yiyebilecek duruma ulaşan Müslüm Gürses’i ölüme götüren olay, 2013’e gireceğimiz yılbaşı gecesi yaşandı. Hastanede görevli iki doktorun, enstrümanlarıyla odasına gelerek şarkı söylemesini istemesi, eğlenceli gibi görünen ama sonu acı biten bir sürecin başlangıcı oldu. Bu ziyaretin ardından Gürses hastane enfeksiyonu kaptı, durumu giderek ağırlaştı ve ne yazık ki kurtarılamadı.
Yürüyerek girdiği hastaneden tabutla çıkması, onu seven milyonlarca hayranını derinden sarstı. Oysa önünde planlar vardı… Üç albümlük bir anlaşma yapmıştı. Halk müziği, sanat müziği ve şiir albümü… Kendi üslubuyla, kendine has yorumuyla farklı alanlarda eserler bırakacaktı. İlk albüm olarak halk müziğini seçti ve yeniden yorumladığı üç türküyle “Ervah-ı Ezelden” adını verdiği albümü hazırladı. Hastaneye yatmadan önce ise şu cümleyi kurdu:
“Eğer bana bir şey olursa, albümün adını Veda koyun.” Adeta yaklaşan ayrılığı hissetmişti. Hayata veda ederken bile kalplere dokunmayı başaran bir gönül insanı olarak bu dünyadan göçtü. Şiir albümünü merak eden hayranlarından biri olarak, o albümün hiç çıkmamış olması hâlâ içimde bir ukdedir. 1980’li yılların başlarıydı… Nereye gitsek bir Müslüm Gürses şarkısı kulağımıza çalınırdı. Sokaklar, kahveler, radyolar onun sesiyle çınlardı. “Anlatamadım” albümünden sonra, Orhan Akdeniz yönetiminde çıkan albümler adeta şaheserdi.
“Sev Yeter” ise başlı başına bir fenomendi: Güldürmedin hep ağlattın, Derdi bana sen tattırdın… Bu şarkı adeta bir marş gibi herkesin dilindeydi. Oysa eserin sahibi Uğur Bayar, şarkıyı ilk olarak Orhan Gencebay’a götürmüş, albümünde okumasını istemişti. Gencebay’ın “Bu şarkı tutmaz” diyerek reddettiği eser, Müslüm Gürses’in sesiyle milyonların hayatına dokundu.
Ardından gelen “Tanrı İstemezse” ve “Mutlu Ol Yeter” albümleri ise müzik tarihine geçen çalışmalardı. Bu albümlerle birlikte Müslüm Gürses yalnızca eski hayranlarını değil, yeni kuşakları da kendine bağladı; kalıcı bir hayran kitlesi oluştu. Benim Müslüm Gürses hayranlığım 1982 yılında başladı. Bugün 43 yılı geride bıraktı ve ömrüm yettiğince de sürecek. Çıkardığı her albümü almış bir hayranı olarak, her ortamda ve her kesimde bu sevgiyi açıkça dile getirdim.
Rahmetli Müslüm Gürses’e, “Fırtına Kopacak” albümündeki eserlerde birlikte çalışma onurunu da yaşadık. Güzel anılar biriktirdik, güzel işler ortaya koyduk. Bugün geriye binlerce şarkı, milyonlarca hatıra ve hiç bitmeyen bir sevgi kaldı. Aradan yıllar geçmesine rağmen hâlâ dijital platformlarda en çok dinlenen sanatçılardan biri olması, biz sevenleri için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Ruhu şad, mekânı cennet olsun. Bıraktığı miras, kalplerimizde yaşamaya devam ediyor.
Orhan Akdeniz
Bestakar söz yazarı Arabesk müziği sanatçısı

