• BIST 100

    10382,90%-1,92
  • DOLAR

    41,32% 0,02
  • EURO

    48,50% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4827,79% -0,06
  • Ç. ALTIN

    7841,30% -0,31

Demokrasiye vurulan kara leke: 12 Eylül

Türkiye demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti.

GÜNDEM 12.09.2025 01:47:00 49 0
Demokrasiye vurulan kara leke: 12 Eylül

"Bayrak Harekatı" kod adıyla hazırlanan darbe planı, yaklaşık dört ay süren gizli çalışmaların ardından uygulamaya konuldu. Planın ilk denemesi, 11 Temmuz 1980'de ordu komutanlarına verilen harekat emriyle yapıldı ancak dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in güvenoyu alması üzerine bu teşebbüs ertelendi. Tarihler 12 Eylül'ü gösterdiğinde, Türk demokrasisine darbe vuracak plan, sabaha karşı uygulandı. 12 Eylül sabahı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in radyodan okuduğu bildiriyle Türkiye, karanlık bir döneme uyandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'dan oluşan darbeci Milli Güvenlik Konseyi, tüm yetkileri gasp ederek antidemokratik faaliyetlerine başladı. Darbeciler, siyasi ve sosyal yapıyı kökten değiştirmeyi hedefliyordu. Sendikaların ve meslek kuruluşlarının faaliyetleri durduruldu. Anayasa yürürlükten kaldırıldı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi. Ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildikten sonra sivil toplum kuruluşlarını hedef alan darbeciler, Türk Hava Kurumu, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay dışındaki dernekleri kapattı. Siyasi partilerin faaliyetlerini durduran darbeciler, Süleyman Demirel ile Bülent Ecevit'i Hamzakoy'a, Necmettin Erbakan ile Alparslan Türkeş'i ise Uzunada'ya sürgüne göndererek siyasi yasak getirdi.

Asmayalım da besleyelim mi" Antidemokratik uygulamalarına her gün yenisini ekleyen darbeciler, acısı yıllarca hafızalardan silinmeyecek idam kararlarına da imza attı. Darbe sonrası kurulan mahkemeler, yüzlerce kişiyi idamla yargıladı. Takvimler 9 Ekim 1980'i gösterdiğinde sol görüşlü Necdet Adalı ile ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu idam edildi. Darbe öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü gerekçesiyle hüküm giyen 17 yaşındaki Erdal Eren'e de idam cezası verildi. Eren'in idam hükmü, Yargıtay tarafından 2 kez iptal edilmesine rağmen Milli Güvenlik Konseyince onaylanan kararla ve yaşı büyütülerek 13 Aralık 1980'de Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde infaz edildi. Kenan Evren'in Eren için söylediği "Asmayalım da besleyelim mi?" ifadesi, darbecilerin insan hakları ihlali konusunda sınır tanımadığının itirafı oldu. Kanlı uygulamaların yanı sıra demokrasinin askıya alındığı süreçte 650 bin kişi gözaltına alındı, 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi hakkında idam talep edildi. Hukukun askıya alındığı o günlerde 517 kişi ölüm cezasına çarptırıldı ve 50 kişi hakkında idam kararı yerine getirildi. Onlarca gazeteci hakkında binlerce yıla varan hapis cezası istendi, 14 bin kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı, 30 bin kişi ise "sakıncalı" olduğu iddiasıyla işinden edildi. 4 bine yakın öğretmen ve çok sayıda üniversite görevlisinin işine son verildi. Kültür ve sanat hayatının da hedef alındığı 12 Eylül'de, yaklaşık bin film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı.

Darbecilerin yargılanması süreci 12 Eylül darbesi, sadece siyasi hayata müdahale etmekle kalmadı, toplumsal ve anayasal yapıyı da dönüştürdü. Darbeci generallerin belirlediği danışma meclisinin hazırladığı Anayasa, 1982'de "güdümlü" referandumla yüzde 92'lik "evet" oyu aldı. Böylece darbe rejiminin kurumsallaşması sağlandı. Evren ve diğer darbeciler, darbe Anayasası'na dahil ettikleri "geçici 15. madde" ile ömür boyu dokunulmazlık hakkı kazanarak olası bir yargılanmaya karşı önlem aldı. Ancak Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde atılan adımlarla, bu dokunulmazlık perdesi 12 Eylül 2010'daki referandumla kaldırıldı. Referandumdan bir gün sonra Türkiye'nin dört bir tarafından darbeciler ve onların talimatlarını uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bunun üzerine o dönem hayatta olan Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açıldı. Haklarındaki iddianame, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesince 10 Ocak 2012'de kabul edilen iki darbeci, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek" ile suçlandı. Sağlık gerekçesiyle duruşmalara katılmayan darbeci generaller, video konferans aracılığıyla yaptıkları savunmalarında suçlamaları kabul etmedi, kurucu iktidar olduklarını, mevcut mahkemelerin kendilerini yargılayamayacağını iddia etti. Yargılamanın devam ettiği dönemde Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi yasayla kapatılınca dosya, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine devredildi.

Mahkeme, 18 Haziran 2014'te Evren ve Şahinkaya'yı, 1979'da verdikleri muhtırayla "Anayasa ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", 1980'deki darbeyle de "Anayasa'yı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM'yi ıskat ve cebren men" suçunu işledikleri gerekçesiyle "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırdı. Mahkeme, takdiri indirimle bu cezayı "müebbet hapse" çevirdi, ayrıca 2 darbecinin rütbelerinin sökülmesine karar verildi. Öldükleri için dava düştü Hükmün ardından sanık avukatları, kararı temyiz etti. Dosya Yargıtaydayken Evren, 9 Mayıs 2015'te 98 yaşında, Şahinkaya ise 9 Temmuz 2015'te 90 yaşında öldü. Yargıtay 16. Ceza Dairesi temyiz incelemesinde, sanıkların ölümleri nedeniyle davanın düşürülmesine karar verdi. Dosyayı yeniden gören ilk dereceli mahkeme, karara uyarak düşme kararı verdi ve dosya tekrar ceza dairesine gönderildi. Daire, yerel mahkemenin kararını bu kez de usul yönünden bozdu. Bozma kararında, yerel mahkemenin gerekçesinde lehe olan kanunun 765 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümleri olduğu belirtilmesine karşın, hüküm fıkrasında 5237 sayılı TCK ve Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca karar verilmesinin kanuna aykırı olduğu belirtildi. Ceza dairesinin bozma kararına yine uyan mahkeme, Evren ve Şahinkaya hakkında "kamu davasının ortadan kaldırılmasına" karar verdi. Ayrıca Evren ve Şahinkaya'nın mal varlıklarına el konulması ve sanıkların rütbelerinin geri alınmasına "yer olmadığına" hükmedildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi de Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkındaki ölüm nedeniyle davanın düşmesi ile mal varlıklarına el konulması, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) çıkarılarak rütbelerinin geri alınmasına yer olmadığına dair kararları onadı.

Demokrasiye vurulan kara leke: 12 Eylül

BİR KULÜPTEN DAHA FAZLASI ERZURUMSPOR FK....

Tarikat ve Cemaatler: Şirk Çeteleri, Din Simsarları!

Mahkemeden CHP İstanbul Kongresi iptaline ret

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: BİZE LAZIM OLAN ANAYASANIN SINIRLARINI ÖCALAN’A ÇİZDİRMEYİZ! HERKES HADDİNİ BİLSİN

KALP ÇARPINTISININ ALTINDA YATAN 10 ÖNEMLİ NEDEN!

8. DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI VE NG AFYON MOTOFEST REKOR KATILIMLA TAMAMLANDI

‘VAR BUNLAR’ Dizisinin 3. Sezon Lansmanı Gerçekleşti!

Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve TÜRÇEV ile iş birliği yaptı: Nestlé Türkiye’den Kısırkaya’da kıyı temizliği

ANKARA’DA SENFONİK GECE SİBEL CAN’DAN UNUTULMAZ BİR MÜZİK ŞÖLENİ

ÖMERLİ HAVZASI’NDAKİ KAÇAK YAPILAR KALDIRILDI

ÜSKÜDAR’DA ‘’BAHÇEDE SATRANÇ BULUŞMASI’’ GERÇEKLEŞECEK

Üniversiteliler belirsizlikten şikayetçi: ÖSYM şikayetleri yüzde 1895, KYK şikayetleri yüzde 367 arttı

İklim Ağı’ndan Açıklama: Türkiye bugünden itibaren emisyonları azaltmayı hedeflemeli

Eğitim Yılı Başladı: Çocuğunuz Bedensel ve Ruhsal Olarak Hazır mı?

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA ÇÜRÜK RİSKİNE DİKKAT!

KENAN DOĞULU İLE VADİ AÇIKHAVA SAHNESİNDE YAZA VEDA

ÜNLÜ İSİMLER KITEFOIL DÜNYA ŞAMPİYONASI AÇILIŞINDA GOGA BEACH’TE BULUŞTU

Batı Karadeniz’in cazibe noktası Kastamonu’da Pompeiopolis etkinlikleri

‘Var Bunlar’ Yeni Bölümleriyle TOD’da Yayında!

GENÇLER SAHNEDE

37 ile yeni emniyet müdürü atandı

2 belediye başkanı daha AK Parti'ye katıldı

BEŞİKTAŞ AKADEMİ’DE LGS-YKS KURS KAYITLARI BAŞLADI!

“BİZİ BULUŞTURAN MEKANLAR ATAŞEHİR ŞENLİĞİ” 14 EYLÜL’DE

İşleyen hükümet, sosyal adalet sözü vermesine rağmen küçük esnafa ağır vergi yükü bindirdi.

Perakendeciler Zirvesi İstanbul’da Gerçekleşti

Ankara'daki dava öncesi İstanbul'da 'rüşvet' operasyonu: Parayla profesörlük, rüşvetle karot raporu verdiler

Guardian korkunç olayı dünyaya duyurdu: İsrail keskin nişancıları bir aileyi yok etti

Cemre Baysel’den “Güller ve Günahlar” dizisiyle ekranlara iddialı dönüş!

Yükleniyor

Demokrasiye vurulan kara leke: 12 Eylül

Tarikat ve Cemaatler: Şirk Çeteleri, Din Simsarları!

Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve TÜRÇEV ile iş birliği yaptı: Nestlé Türkiye’den Kısırkaya’da kıyı temizliği

ÖMERLİ HAVZASI’NDAKİ KAÇAK YAPILAR KALDIRILDI

ÜSKÜDAR’DA ‘’BAHÇEDE SATRANÇ BULUŞMASI’’ GERÇEKLEŞECEK

Üniversiteliler belirsizlikten şikayetçi: ÖSYM şikayetleri yüzde 1895, KYK şikayetleri yüzde 367 arttı

İklim Ağı’ndan Açıklama: Türkiye bugünden itibaren emisyonları azaltmayı hedeflemeli

Eğitim Yılı Başladı: Çocuğunuz Bedensel ve Ruhsal Olarak Hazır mı?

Batı Karadeniz’in cazibe noktası Kastamonu’da Pompeiopolis etkinlikleri

BEŞİKTAŞ AKADEMİ’DE LGS-YKS KURS KAYITLARI BAŞLADI!

Mahkemeden CHP İstanbul Kongresi iptaline ret

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: BİZE LAZIM OLAN ANAYASANIN SINIRLARINI ÖCALAN’A ÇİZDİRMEYİZ! HERKES HADDİNİ BİLSİN

2 belediye başkanı daha AK Parti'ye katıldı

İşleyen hükümet, sosyal adalet sözü vermesine rağmen küçük esnafa ağır vergi yükü bindirdi.

“TOKİ’NİN %80 ALIM GARANTİSİ VATANDAŞI DEĞİL, KAMU ÜZERİNDEN KİME KAZANÇ SAĞLIYOR”

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ: SİZE KAÇ LİRA BORCUMUZ VAR?

Mustafa Dursunoğlu, Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Oldu

“KATİLLERİN YAŞI DEĞİL SUÇLARI KONUŞULMALI”

Yeniden Refah'tan öneriye ret! Fatih Erbakan: Komisyondan çekiliriz

Gürsel Tekin: Şikayet edenler de, bizi önerenler de CHPli

‘VAR BUNLAR’ Dizisinin 3. Sezon Lansmanı Gerçekleşti!

‘Var Bunlar’ Yeni Bölümleriyle TOD’da Yayında!

BAŞKENT’E ENERJİ KATACAK FESTİVAL BAŞLIYOR

“Bİ UMUT” filminden YENİ FRAGMAN yayınlandı

Var Bunlar Yeni Bölümleriyle TOD’da Yayında!

ALTIN PORTAKAL’DA ONUR ÖDÜLLERİ’NİN SAHİPLERİ BELLİ OLDU

ART ON THE BOAT 6 EYLÜL’DE AYVALIK’TA-SANAT VE DENİZİN BÜYÜLEYİCİ BULUŞMASINA HAZIR MISINIZ?

Bu Yaz Sinemada Buluşuyoruz!

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Yarışmaların Başvuruları Sona Erdi!

62. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ’NDE ULUSAL UZUN METRAJ JÜRİ BAŞKANI ÖMER VARGI OLDU

KALP ÇARPINTISININ ALTINDA YATAN 10 ÖNEMLİ NEDEN!

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA ÇÜRÜK RİSKİNE DİKKAT!

Sinir Sıkışması Göz Ardı Edilmemeli

SONBAHAR HAMİLELERİNE ÖZEL 10 ETKİLİ ÖNERİ

YAZDAN KALAN ENFEKSİYONLARLA KIŞA GİRMEYİN

Bir Adım Sağlık, Halk Sağlığı Haftası’nda Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin Önemini Vurguluyor

Dijital demans çocukları tehdit ediyor!

Kalp krizi riski gece saatlerinde artıyor

AKRAN ZORBALIĞINA KARŞI 7 ETKİLİ ÖNLEM!

YÜKSEK TOPUKLULARIN YOL AÇTIĞI 10 SAĞLIK PROBLEMİNE DİKKAT!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0