Köşe Yazıları Haber Girişi : 01 Eylül 2021 20:53

YAKUTİYE BELEDİYESİ’NDEN ÇOK ANLAMLI ETKİNLİK

YAKUTİYE BELEDİYESİ’NDEN ÇOK ANLAMLI ETKİNLİK

Erdal GÜZEL | Yakutiye Belediyesi'nden çok anlamlı etkinlik

Görev alanı içerisinde şehrin kimliğini taşıyan eserlerin bulunduğu Yakutiye Belediyesi, rutin belediye hizmetlerinin yanında Erzurum kültür mirasının muhafazası, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli bir sorumluluk taşımaktadır.

Yaptığı çalışmalarla bu sorumluluk bilincini her ortamda yansıtan Yakutiye Belediye Başkanı Sn. Dr. Mahmut Uçar, Umudum köyünde yapmış olduğu “Rahvan At Yarışları” etkinliğiyle kültürel mirasın sahiplenilmesi konusunda güzel bir işe imza attı.

Bilindiği üzere Umudum köyünde, Urartu dönemine ait kaya mezarlarının olduğu Kalor Tepesi ve Ferhat ile Şirin Mağarası bulunmaktadır.

Büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla geçmiş dönemlerde öküz arabaları ya da yaya olarak Kalor’a gelen civar köylüler, hafta sonlarında buradaki mesire yerinde yer, içer eğlenirlermiş. Bir nevi festivali hatırlatan bu günde, pehlivanlar güreş tutar, Dadaşlar bar oynar ve köyler arasında cirit müsabakaları yapılırmış.

Semaverlerin tüttüğü, ocakların yakıldığı bu ortamda; bir araya gelmenin, muhabbetin, sohbetin tadına doyulmaz; Ferhat ile Şirin’in dillere destan hikâyeleri genç nesillere aktarılırmış… Her yıl yapılan bu anlamlı etkinlikler zaman içerisinde unutuldu, hoş hatıralar olarak hafızalarda kaldı.

Birkaç yıl önce gitmiş olduğum Umudum köyünde uğradığım Kalor ve Ferhat ile Şirin Mağarası’nın bakımsız hali sahipsizliğin bir ifadesini yansıtıyordu. İşte bu sahipsizliği fark eden ve geçmişte yaşananları hatırlatmak düşüncesiyle kolları sıvayan Yakutiye Belediye Başkanı’nın bu konuya el atması son derece isabetli olmuştur.

Mağaranın ve etrafının temizlenmesi, ağaçlık alanın düzenlenmesi, mesire yerine gelecekler için her türlü ihtiyaçlarının giderilecekleri bir ortamın hazırlanması, özellikle at yarışlarının yapılacağı bir pistin oluşturulması ve yolların asfaltlanması ile Yakutiye Belediyesi takdir edilecek bir hizmeti sunmuştur.

Tarihî mirasa dikkat çekmek ve bir geleneği yaşatmak adına ‘Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’ ile birlikte tertiplenen “Rahvan At Yarışları” yöreye büyük bir canlılık kazandırmış, beklenenin üzerinde bir ilgi toplamıştır.

Ata Yurttan, Ana Yurda getirmiş olduğumuz kültür mirasının en yoğun olduğu şehrimizde bu geleneği devamlı kılmak ve etkinlikleri çeşitli alanlara yaymak Yakutiye Belediyesi’nin ve Erzurumluların hedefleri arasında olmalıdır.

Yıllar önce Asri Mezarlığın ilerisinde at yarışlarının yapıldığı bir pistimiz mevcuttu. Yöreden gelen atların yarıştığı bu pist, o günlerde çok kalabalık bir izleyici kitlesine tanıklık ederdi.

O günlerde ata sporlarının yatağı olan Erzurum’da, Cirit’e ve at yarışlarına olan ilgi bir hayli fazlaydı. Bu gün de, Yakutiye Belediyesi’nin organize ettiği “Rahvan At Yarışları” etkinliğinde bu ilginin azalmadığını görmüş olduk. Yapılan bu güzel etkinliğin geleneksel hale getirilmesinin şehrimizde iç turizme yönelik katkılar sağlayacağına inanıyor; “Rahvan At Yarışları”nın yılların hayali olan ‘Hipodrom

Projesi’nin Erzurum’a kazandırılmasına vesile olmasını temenni ediyor; bu güzel etkinliğe imza atan Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar ve ekibiyle, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’na şehrimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Erdal Güzel 31/08/2021/Erzurum

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.