UMUT VE ÖZGÜRLÜK

 Tarih boyunca umut ve özgürlük,  inancı diri tutan, yaşamı güzelleştiren ve anlamlı hale getiren en önemli iki kavram olmuştur. Onun için umut ve özgürlüğu yaratmak ve diri tutmak her zaman mücadelelerin gerçek nedeni olmuştur. Önemli değerler bu mücadeleler sonucunda yaratılmıştır.

 Şu gerçeklik hiç bir zaman unutulmasın, umudu yaratanlar aynı zamanda özgürlüğü de yaratanlardır. Çünkü umut yaratılmadan özgürlük kazanılmaz.

Umut ve özgürlük bir inançtır.Yaşam, bu inancın yeşertilmesiyle güzelleşiyor ve anlamlı hale geliyor.

Umut ve özgürlük, her zaman için bir birini tamamlayan iki kavram olmuştur. Umudu yaratmak en az özgürlük kadar önemli ve değerlidir.

Her şeye rağmen yaşamak güzeldir. Bu güzellik inancı insanları mücadele vermeye zorluyor. O güzelliği yaşamak için insanlar son nefesine kadar hayata kalmanın mücadelesini hiç bırakmıyor. Onun için insanın yaşama bilinci ve isteği hayata kalmanın, direncini ve  umudunu kendinde yaratır.

Unutmayalım, korku insanı  mahkum eder; umut insanı özgür kılar.

İşte bu umudu diri tutmaya örnek tarihi bir hikâye;

‘’Pers kralı iki adamını idama mahkûm eder.

İki adam açısından sonuç kaçınılmaz acıydı. Kralın atını ne kadar sevdiğini bilen adamlardan birinin aklına cin bir fikir gelir. Ve krala; ’’Eğer hayatımı bağışlarsanız, bir yıl içinde atına uçmayı öğretebileceğini’’ söyler.

Kendini dünyadaki” tek” uçan ata binerken hayal eden ve bu teklifle büyülenen kral fazla düşünmeden adamın teklifini kabul eder. Eğer dediğini yapamazsan ‘’ölümün acı olacak’’ söylemeyi unutmadı.

Diğer mahkûm inanmayan gözlerle arkadaşına baktı. “Atların uçamadığını biliyorsun. Nasıl olur da böyle delice bir fikirle çıkabildin kralın karşısına?

Peki bu çaban, fikrin ne işe yarayacak ki?

 Kaçınılmaz sonucu yalnızca biraz daha geciktiriyorsun o kadar.

Birinci mahkûm “pek değil” dedi.

“Kendime dört özgürlük şansı veriyorum;

Birincisi; Kral bu yıl ölebilir.

İkincisi; ben ölebilirim.

Üçüncüsü; at ölebilir.

Ve dördüncüsü;

Kimbilir belki ata uçmayı öğretebilirim...!”

UNUTMAYIN, UMUT YAŞAMA İNANCIDIR. İNSAN UMUT ETTİKÇE ve MÜCADELE VERDİKÇA YAŞAR.

………………..................

Hikaye, Robert GREENE’in “Power”, Türkçe baskısıyla “İktidar” adlı kitabından bir alıntıdır.

Tayyar ÖZBEY/01.08.2022