Güncel Haber Girişi : 18 Mayıs 2023 22:30

“MEM Û ZîN” OPERASI ULUSLARARASI MAYIS FESTİVALİ’NDEKİ İLK GÖSTERİMİNDE İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ

“MEM Û ZîN” OPERASI ULUSLARARASI MAYIS FESTİVALİ’NDEKİ İLK GÖSTERİMİNDE İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ
Kürt edebiyatının baş yapıtlarından ?Mem u? Zîn?, opera versiyonuyla ilk kez Almanya?nın Hessen Eyaleti?nde düzenlenen Uluslararası Mayıs Festivali?nde seyirci ile buluştu.

Farklı uluslardan dünyaca ünlü opera sanatçılarının performansıyla izleyicileri büyüleyen “Mem u? Zîn” uzun süre ayakta alkışlandı.

 

Sayın Ugur AKYOL;

 

 

MEM U? ZîN” OPERASIULUSLARARASI MAYIS FESTİVALİ’NDEKİ

İLK GÖSTERİMİNDE İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ

 

Kürt edebiyatının baş yapıtlarından “Mem u? Zîn”, opera versiyonuyla ilkkez Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde düzenlenen Uluslararası Mayıs Festivali’ndeseyirci ile buluştu. Farklı uluslardan dünyaca ünlü opera sanatçılarınınperformansıyla izleyicileri büyüleyen “Mem u? Zîn” uzun süre ayakta alkışlandı.Rain Media’nın yapımcılığını üstlendiği operanın bestesi Cem İdiz, librettosuise Cuma Boynukara tarafından yazıldı. Rejisörlüğünü İhsan Othmann’ınüstlendiği Opera; Soprano Özlem Bulut, Tenor Angelo Pollak ve Piyanist FionaPollak’ın performansı ile Uluslararası Mayıs Festivali’nde iz bıraktı.

Kültür ve sanat dünyasının nabzını tutanUluslararası Mayıs Festivali, bu yıl da dünyanın dört bir yanından sanatçılarınve izleyicilerin katılımıyla tam bir şölene dönüştü. Bu sene temasını “SiyasiTutuklular” olarak belirleyen festivalde; Türkiye’den Rain Media’nınyapımcılığını üstlendiği “Mem u? Zîn” Operası ses getirdi. Rain Media’nınkurucularından Dara Kutlay ve Zelal Sever ortaklığıyla, Kürt kültürünü veEhmedê Xanî'nin mirasını uluslararası arenada daha geniş kitlelere tanıtmakamacıyla hazırlanan “Mem u? Zîn” Operası, Uluslararası Mayıs Festivali’ndekiilk gösteriminin ardından Türkiye ve dünya genelinde seyirciyle buluşmak içinhazırlık yapıyor.

Kürt yazılı edebiyatının külteserlerinden “Mem u? Zîn”; 17. yüzyıl sonlarında Ehmedê Xanî tarafından yazılmış trajik bir aşk destanıolarak dünya kültür mirasında varlığını sürdürüyor. Klasik bir aşk hikayesiolmanın ötesinde Kürtlerin düşünsel, ruhsal ve toplumsal yapısına ışık tutanşiirsel anlatımıyla dikkat çeken “Mem u? Zîn”; aşkın, tutkunun ve sadakatin;feodal kültür ve adaletsizlikler karşısında yaşadığı zorluklar ve karşılaştığıengeller açısından dünyaca ünlü “Romeo ve Juliet” eserini akıllara getiriyor.Kürtçenin anlam derinliğini ortaya koyması ile de özel bir yerde bulunan “Memu? Zîn”, Opera versiyonuyla Kürtçe yazılmış eserlerin derinliğine ekstra vurguyapıyor.

Konser sonrası gerçekleşen "Dil veKimlik" konulu panelde “Mem u? Zîn” operası ile ilgili duygularını dilegetiren Hessian Devlet Tiyatrosu Sanat Direktörü Uwe Eric Laufenberg şunlarısöyledi: “Anılardan uzun süre silinmeyecek etkileyici bir performans izledik.İlk Kürtçe Operaya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. “Mem u?Zîn” Operasını izlemek için dünyanın dört bir yanından Festivale katılandeğerli misafirlerimize de çok teşekkür ediyoruz.”