KIŞA GİRERKEN…

Erzurum Palandöken Tekman yoluna yılın ilk karın düşmesiyle birlikte bu yıl kış erken mi gelir tedirginliğini millet yaşamaya başladı. Millettin bu tedirginliği yaşamalarının çok haklı nedenleri var. Çünkü kışa girerken masrafları iki kat artıyor. Kışlık yiyecekler; patates, soğan, lahana yine kışlık giyecekler; ayakkabı mont, atkı, eldiven, kasket kışlık yakacaklar; odun, kömür gibi ihtiyaçlar zorunlu ihtiyaç olarak alınan gereksinimlerdir. Yine okulların artmasıyla birlikte eğitim giderleri ayrı bir kalem olarak eklenmekte. Öğrencilerin servis ücretleri de vatandaşın sırtına binince gerçek anlamda vatandaşı zorlamakta. Dolayısıyla bu masraflarla birlikte ebeveynlerin yükü iki kartına çıkmaktadır.

Elektrik, su, doğal gaz fiyatlarının giderek artması özellikle dar gelirli insanların yaşamını çekilmez hale getiriyor. Emekli bir insanla konuşurken ‘’kendi evimde kendimi kiracı konumda görüyorum.’’ diyor. Masraflara maaşımız yetmiyor. Yine esnaflardan Z…Ö ‘’Abonelik ve kombi parasından dolayı doğal gazımı bağlayamıyorum.’’ Yine aynı sorunları yaşayan esnaflardan T….’’ Doğal gaz bağladım. Gelen faturayı görünce kapattım, sobayı tekrar kurdum.’’diyor. Ve daha nice insanlarımız bu konulardan dertli. İdarecilerin vatandaşın bu sıkıntılarına kulak vermeleri ve çözüm üretmeleri gerekiyor. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum, Kars, Hakkari, Van bölgeleri ilkimin sert olması sebebiyle halk ciddi sorunlar yaşamakta. İnsanların maddi imkanları kısıtlı olduğundan ve yeteri derecede ısınamadığından ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta. Özellikle kronik ve solunum yolu hastalığı yaşayanlar bu durumdan etkilenmektedir. Gözlemlerle birlikte özellikle soğuktan kaynaklı olarak gribal ve diğer enfeksiyon hastalıkları kışın artmakta. Korona virüs hastalığı özellikle bağışık sistemi zayıf olan bu hastaları daha çok etkilemekte. Dolayısıyla ısınma ve iyi beslenme sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğu gibi temel bir insan hakkıdır. Isınma ihtiyacı giderinin makul bir düzeyde tutulması bu hakla ilintilidir.

Elektrik, su özellikle kışın doğal gaz fiyatlarının yüksek olması kışın kullanımının artması vatandaşı çok zorlamaktadır. Doğal gaz fiyatlarında belli bir taban fiyatının uygulanması ve özellikle kullanımın arttığı kış döneminde makul düzeye çekilmesi vatandaşı ciddi anlamda rahatlatacaktır. Yine dar gelirli vatandaşların sıkıntılarını azaltacak destekleyici projelerin belediye ve iş insanları tarafından geliştirilmesi iyi olacaktır. Kışın özellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında havanın sertleşmesi doğalgaz kullanımını arttırdığından bu aylarda bir çözümün bulunmasını zorunlu kılmakta.

İdarecilerin halkın sorunlarına çözüm bulmaları asli görevleridir. Dolayısıyla halk toplantılarının düzenlenmesi ve sorunlarının dinlenmesi ve dile getirilen sorunlarına çözümlerin bulunması gerekiyor. Bu halk çok zorluklar çekti, fedakarlıklar yapıtı. Onun için halkın iyi ve mutlu yaşaması için tüm çabaların gösterilmesi lazım. Zaten devletin var olma amacı insan onuruna yaraşır bir hayatı vatandaşına sunmasıdır. Bu yapıldığı zaman devlet gerçek anlamda sosyal devlet olmuş olur.

Tayyar ÖZBEY 20.09.2021