Manşet Haber Girişi : 01 Haziran 2021 15:43

İstanbul'da siyasi baskı ve kıtlık kurbanları anıldı

İstanbul'da siyasi baskı ve kıtlık kurbanları anıldı
31 Mayıs'ta İstanbul'daki Kazak diasporasının temsilcileri 20. yüzyılda Kazakistan'da meydana gelen siyasi baskı ve kıtlıkların kurbanlarını andı

31 Mayıs'ta İstanbul'daki Kazak diasporasının temsilcileri 20. yüzyılda Kazakistan'da meydana gelen siyasi baskı ve kıtlıkların kurbanlarını andı.

İstanbul'da siyasi baskı ve kıtlık kurbanları anıldı

31 Mayıs'ta İstanbul'daki Kazak diasporasının temsilcileri 20. yüzyılda Kazakistan'da meydana gelen siyasi baskı ve kıtlıkların kurbanlarını andı. Merhumların ruhlarına Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

İstanbul'daki Hoca Ahmed Yesevi İlim ve İrfan Vakfı'nda gerçekleşen toplantıya Kazak diasporasının büyükleri ve önde gelen temsilcileri katıldı. Toplantıya katılan Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel ulusal bilincin güçlendirilmesi ve tarihi adaletin yerini bulması için Kazak halkının karşılaştığı felaketin eksiksiz incelenmesi ve doğru siyasi ve hukuki tanımının yapılması gerektiğini kaydetti.

Ulusal felaket yıllarında milyonlarca Kazak açlıktan ölmüş, ülkelerinden göç etmek zorunda bırakılmış, siyasi baskı ve zulme uğramıştır. Milletin önde gelen lider ve aydınlarının sistem tarafından katledilmesi ise başlı başına büyük bir trajedi olmuştur.

Ayrıca, o dönemde rejim tarafından anavatanlarından sürülen birçok etnik grubun Kazak topraklarına yerleştirildiği de bilinmektedir. Kendisinin çektiği eziyetlere rağmen Kazak halkı bozkırlarına sürülen tüm etnik grupları bağrına basmıştır.

 

Hakan Dikmen