ATA’NIN EMANETİ, GÜNEYİN GÜNEŞİ HATAY’DA , EXPO ‘2021

Geçen hafta sonu , Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm döşeğinde savaşsız, silahsız, ince diplomasiyle vatan topraklarına kattığı ve bu konudaki kararlılığını Fransız Büyükelçiye, ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ deyip son ziyaret ettiği ve vatan toprağına katılmasını sağladığı kadim şehir Hatay’daydım.

Her gittiğimde Cumhuriyetin sınırlarının nasıl büyük fedakarlıklar ile çizildiğini bir kez daha zihnime kazıyıp, Cumhuriyet’in kurucusu Atamızın aklına hayranlığımı her defasında tazelediğim Hatay’daydım.

1.jpg

Bu kez de, bu kadim şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yapılamaz deneni yapmış durumda. O’nun deyimiyle, ‘Alamazlar dediler, aldık. Yapamazlar dediler, yaptık, Açamazlar dediler, açıyoruz’ denilen EXPO ‘2021’in açılış törenindeyim.

Tören çok muhteşem hazırlanmış. Zaten Başkan Savaş son seçimlerde başkanlık koltuğuna oturduğunda en önemli sözü vermişti Hatay’lılara:

Expo’yu Hatay’a getirecekti…

Elbette muhalefetteki bir belediyenin ‘zorlanan’ bütçesiyle , böylesine uluslararası organizasyon zor olacaktı. Bu zorluğu da Expo alanını gezerken çok iyi anlıyorsunuz.

Ama gerçekleşmişti.

Törenin en önemli misafiri elbette CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

2.jpg

Lütfü Savaş, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanı’nı da davet ettiğini ama olumlu cevap alamadığını söyledi.

Oysa hem Hatay, hem de Hatay’da yapılan bu uluslararası etkinlik siyaset üstü…

Hatay’a tekrar dönersek, Hatay halkının yarınlarına umut olacak, şehri geçmişindeki gibi eski parlak günlerinde döndürecek Expo 2021, olimpiyatları aratmayan açılış seremonisi, sürprizlerle dolu sahne gösterileri ve tüm ihtişamıyla kapılarını tüm dünyaya açtı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hatay halkıyla bir araya geldiği açılışta, bir çok ilkler yaşandı, uzun yıllar unutulmayacak anlara imza atıldı. Kemal Bey kilometrelerce alana yayılmış Expo’nun yorulmadan her bir karesini tek tek gezdi.

3.jpg

Törendeki etkinliklerin her biri ayrı ayrı manşetti. Ve Kemal Bey de tören boyunca Hatay’a , Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadar önem verdiğini her hareketiyle gösterdi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, şehrin kadim kültürünü yansıtan ve bin 600 metrekare büyüklüğüyle dünyanın en büyük taban mozaiği olma özelliğini taşıyan Ortak Varoluş Mozaiği’nin son parçalarını birlikte yerleştirdi.

Expo 2021’i Hatay’a dünyanın dört bir yanından gelen şehirlerin bahçe ve kültürleri renklendirirken, Aydın’dan Madagaskar’a, İstanbul’dan Kırgızistan’a, Aalen ve Kiel’den Gaziantep’e kadar onlarca şehir ve ülke kendi bahçesini Hatay’a taşıyarak Expo’ya güzellik katmış.

Antalya’nın düğmeli evleri, Ankara’nın kedisi, tavşanı, Eskişehir’in UNESCO korumasındaki Odun pazarı evleri, Gaziantep’in heykelleri, Aydın’ın inciri, bahçe bitkileri, Mersin’in palmiye ve muz ağaçları, İzmir’in karakılçık bahçesi ve üzüm bağlarıyla renklenen Antakya Expo alanı adeta botaniğin, tarımın, gastronominin, kültürün merkezi halini almış.

İki gün süren açılışta en çok beğenilen ise hiç şüphesiz ‘Hatay: Zamanın Efsanesi’ adlı açılış gösterisi.

Hatay’ın çağlar boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden ve efsanelerinden yola çıkılarak oluşturulan hikâye kurgusu, bu proje için özel olarak seçilen 50 kişilik profesyonel dans topluluğu ve sirk sanatçılarının performansları izleyenleri adeta büyüledi.

Yüzlerce yıllık tarihiyle, medeniyet birikimiyle, barış ve sevgi iklimiyle dünyaya örnek olan şehrin tarihsel gelişimi eşsiz koreografilerle hayat buldu.

Tanrıça Tyche’den Habib-i Neccar’a, Defne ile Apollon’un aşkından kentin kurtuluş mücadelesine ve üç semavi dinin bir arada yaşama kültürünün resmedilmesine kadar tüm hikâyesinin anlatıldığı sahne şovu izleyenlerden büyük alkış aldı.

4.jpg

Aynı kareografi içinde, sahnede ezanın okunması, yemek müziğinin Mehter Marşı ile başlayıp İzmir Marşı ile devam etmesi ise dikkat çekiciydi.

Lütfü Savaş’a göre Expo, Hatay’ın bayramıydı. ‘ Expo ile çiftçi, tüccar, esnaf, iş insanı kısacası Hatay kazanacak.’ diyen Savaş, geleceğe umut olacak Expo’nun ilk ışıklarını, güneyin güneşi Hatay’dan yaktı.

Ne diyelim?

Hatay’ın ışıkları hep açık! Herkesi görmeye davet ediyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.