Dünya Haber Girişi : 11 Nisan 2023 01:09

ABD Adalet Bakanlığı gizli belgelerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma başlattı

ABD Adalet Bakanlığı gizli belgelerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma başlattı
ABD Adalet Bakanlığı, son haftalarda bir dizi istihbarat belgesinin sızdırılması ve sosyal medyada yayınlanmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

ABD Adalet Bakanlığı gizli belgelerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma başlattı

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna-Rusya savaşı dahil birçok güncel konuda "hassas ve yüksek derecede gizli materyaller içerdiği anlaşılan" belgelerin sızdırılması ve sosyal medyada yayınlanmasına ilişkin Adalet Bakanlığı'nın cezai soruşturma başlattığını duyurdu. Bakanlık, başta Ukrayna savaşı olmak üzere birçok güncel konuya ilişkin gizli bilgiler içeren belgelerin sızdırılması ve sosyal medyada yayınlanması konusunda müttefiklerle görüşüldüğünü de belirtti.

ABD'li yetkililer, belgelerde neler olduğu ve nasıl sızdırıldıklarına ilişkin daha resmi bir değerlendirme yapmak ve soruşturmak için çalıştıklarını ve sızıntıları ciddiye aldıklarını söyledi. ABD Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri Yardımcısı Sabrina Singh ise, "Bu fotoğraflanmış belgelerin ABD ulusal güvenliği ile müttefiklerimiz ve ortaklarımız üzerindeki etkisini değerlendirmeye odaklanan kurumlar arası bir çaba başlatıldı. Hafta sonu boyunca ABD'li yetkililer, müttefikler ve ortaklarla görüştüler ve ilgili kongre yargı komitelerini ifşa hakkında bilgilendirdiler" ifadelerini kullandı.

Belgeler ABD istihbarat sistemine erişimi olan biri tarafından ele geçirilmiş olabilir

ABD'li yetkililer, sızıntı soruşturmasının Savunma Bakanlığı içindeki potansiyel suçlulara bakacağını da öne sürdü. Yetkililer, belgelerin ABD istihbarat sistemine erişim sağlayan biri tarafından ele geçirilmiş ve sızdırılmış gibi göründüğünü ve bazı içeriklerin en yakın ABD istihbarat ortaklarıyla bile paylaşılmadığına dair işaretler olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer, 7 Nisan'da ABD ordusuna ait "çok gizli" olarak işaretlenmiş belgelerin sızdırıldığını ve sosyal medyada paylaşılmaya başladığını doğrulamıştı. Belgeler arasında Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere Rusya merkezli paralı asker şirketi Wagner'in Afrika'daki operasyonları, İsrail'in Ukrayna'ya silah yardımı sağlama yolları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Rusya ile bağları hakkında gizli belgeler olduğu görülmüştü.

Belgeler ilk kez şubat ayında sızdırıldı

Sadece Ukrayna'yı değil, dünyanın diğer bölgelerini de kapsadığı iddia eden birkaç belgenin daha cuma günü sızmaya devam ettiği bildirilirken, sızdırılan belgelerin ilk olarak şubat ve mart aylarında sosyal medya platformları Discord ve Telegram üzerinden paylaşıldığı ancak yeni fark edildiği ifade edildi. Sızdırılan bilgilere göre, Rus askeri kayıplarına ilişkin tahminlerin ve Ukrayna'nın kullanabileceği Batı silah sistemlerinin bir listesinin Discord'da yayınlandığı aktarıldı.

Bazı belgeler değiştirilmiş olabilir

Öte yandan yetkililer, Ukrayna'daki savaşla ilgili sızdırılan belgelerin gerçek gibi görünse de bazılarının değiştirilmiş olduğu konusunda uyardı. Sızdırılan belgelerden birinin 16 bin ile 17 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü göstermesine rağmen ABD savunma yetkililerine göre Rusya'nın 200 binden fazla kayıp verdiği kamuoyuna açıklanmıştı.