14 Mayıs Seçimleri Çok Bilinmeyenli Denkleme Dönüştü

Siyasi Partilerin Milletvekili Aday Listelerini YSK’ya teslim etmesi ardından başlayan tepki ve kargaşa, kararsız seçmen sayısının ani bir şekilde artmasına sebep oldu.

Erzurum özelinde yaşanmış bir kargaşa olduğu fikri, diğer illerdeki meslektaşlarımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde kayboldu.

Öyle ki, görüşme yaptığım hemen her şehirde aynı kargaşanın yaşandığını dinledim.

AK Parti’nin adeta harakiri yaptığı listeyi, diğer siyasi partiler de destekleyince ortalık bir anda kararsız kalan seçmen ile dolup taştı.

AK Parti listelerine gösterilen tepki oyları, Erzurum’un tek Bağımsız Milletvekili Adayı İslam Yıldırım başta olmak üzere MHP, Yeniden Refah ve Büyük Birlik partilerine yönelirken, Millet İttifakının Erzurum’da tam birliktelik sağlayamayışı akılları iyice karıştırdı.

Sahanın sessiz gücü ise, görüştüğüm tüm siyasi parti temsilcilerinin ortak fikri ve HDP’nin yedek partisi olan Yeşil Sol Parti olarak ortaya çıktı.

AK Parti listesinin saat on yediden önce kamuoyuna sızması ardından, Yeşil Sol Partisi liste değiştirerek Erzurum listesinin birinci sırasına HDP Grup Başkan Vekili Meral Daniş Beştaş’ı kaydırdı.

Beştaş’ın listesini güney ilçelerden belirledikleri isimler ile güçlendiren Yeşil Sol, Erzurum’da en az bir vekil çıkarmak için adeta gözünü kararttı.

AK Parti listesinde ise durum tam tersi yöndeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belki de ilk defa milletvekili aday listesi desteğine ihtiyaç duyacağı bir seçime gidiliyor olmasına rağmen, Erzurum özelinde şimdiye kadar en fazla tepki alan liste YSK’ya sunulmuştu.

AK Parti, oluşturduğu liste ile aday adaylarının tamamına yakınını adeta karşısına aldı. Son dört sırayı teşkilat mensuplarına ayıran AK Parti, listenin ikinci sırasını Erzurum’u tanımayan bir bakan yardımcısı olan Fatma Öncü’ye sunarken, birinci sırayı ise önceki dönemin üçüncü sıra adayı ve  88 günlük geçiş hükümeti bakanı Altınok’a bıraktı.

Sahi, bu listeyi kim yaptırdı?

Bu sorumuz burada dursun! Zira 15 Mayıs sabahı lazım olacak....

Millet İttifakı, bu liste karşısında hiç boş durur mu!

Onlar da İYİ Parti ve diğer partiler olarak iki farklı liste çıkardı.

İYİ Partisiz oluşturulan Millet İttifakı, belki de ancak bir vekil çıkarabileceği listenin başına hemencecik bir ithal aday kondurdu.

İYİ Partide işler biraz farklıydı. 'Temayülü esas aldık' diyerek Zekai Kaya’yı liste başı yaptı.

MHP’de ise liste çok önce paylaşılmıştı.

Paylaşılmıştı paylaşılmasına ama!

Aması şu dostlar;

Kimse tam olarak yüksek sesle dile getirememiş olsa da, Kamil Aydın’ın Ankara listesine çekilmesi ve Erzurum için daha etkileyici bir listenin oluşturulması isteniyordu.

O da olmadı.

Kamil Aydın, Genel Başkan Yardımcısı olması ve Erzurum'dan aday gösterilmesi münasebeti ile liste başına kurulmuştu.

Listeleri gören seçmenin kafası öyle karıştı ki, oy dağılımları adeta çok bilinmeyenli denkleme dönüştü!

AK Parti listesine kızanlar, Bağımsız aday İslam Yıldırım, Büyük Birlik, MHP ve Yeniden Refah’a yönelirken, MHP’ye tepki gösterenler yine İslam Yıldırım veya Büyük Birliğe yöneldiler.

İyi Parti listesine tepki gösterenler acaba Millet İttifakının diğer bileşenlerine mi oy verelim diye düşünürken, karşılarında altı oklu CHP logosunu gördüler. İYİ Parti’den MHP’ye yönelim gözlemlenirken, Saadet, Gelecek, Deva ve Demokrat parti seçmenlerinin bir kısmının iyi partiye yöneldiğini, diğer kısmının kararlarını son haftaya bıraktıklarına da şahit olduk.

Anlayacağınız o ki kıymetli dostlar, Erzurum’da seçimin rengi son haftaya kadar gökkuşağı rengine dönüştü.

Seçmenin ulusal ve yerel anlamda izleyici rolünü koruyacağını ve son hafta güçlüden yana oy kullanacağını düşünenlerdenim.

Yani seçime dair net tahminimi son hafta sizlerle paylaşacağım.

Tüm seçmelere, iyi seyirler dilerim…